Den del av pensionen som kallas tjänstepension betalar arbetsgivaren in för din räkning. De flesta har tjänstepension men alla arbetsgivare erbjuder inte den. Ta därför reda vad som gäller på din arbetsplats.
Det finns alltid tjänstepension om du jobbar inom landsting, region, kommun eller statligt. Det är inte lika självklart att privata arbetsgivare har tjänstepension. Vänd dig då till din arbetsgivare eller ditt fackförbund så att du får reda på vad som gäller där du arbetar.
Tjänstepension är viktigt
För dig som har tjänstepension betalas tjänstepension in av din arbetsgivare varje månad.
För dig som inte har tjänstepension kommer det bara att betalas ut allmän pension från staten som gör att den kommer att bli låg. Tjänstepension innehåller även sjukförsäkring och efterlevandeskydd och det är viktigt att ha.
Kollektivavtal
Om det finns kollektivavtal på din arbetsplats innehåller det olika avtal som löneavtal, avtal om tjänstepension, trygghetsförsäkring vid arbetsskada samt allmänna anställningsvillkor mm.
Tjäna in till din tjänstepension
Vid vilken ålder du börjar tjäna in till din tjänstepension beror på när du är född och var du arbetar.
- Anställd inom kommun och landsting
Född 1986 eller senare: Du börjar tjäna in från första dagen du börjar jobba.
Född 1985 eller tidigare: Från 21 års ålder
- Privatanställd arbetare
Den börjar tjänas in vid 25 års ålder
- Privatanställd tjänsteman
Född 1979 eller senare: Från 25 års ålder
Född 1978 eller tidigare: Från 28 års ålder.
- Statligt anställd
Född 1988 eller senare: Du börjar tjäna in från första dagen du börjar jobba.
Född 1987 eller tidigare: Från 23 års ålder.
Du som inte har tjänstepension
Om det inte går att få tjänstepension från din arbetsgivare är det bra att börja spara varje månad. Om du är egen företagare får du inte någon tjänstepension och då ska du själv sätta av pengar till din pension. Du bör spara minst 4,5 procent av din bruttolön.
Hur mycket betalas in till tjänstepensionen?
Om du tjänar upp till 42 625 kronor i månaden (2021) sätts 4,5 procent av lönen till din tjänstepension. Om du tjänar mer än 42 625 kronor sparar du 30 procent av lönen till din tjänstepension.
Valcentral som administrerar din tjänstepension
Beroende på vilket kollektivavtalsområde du tillhör finns det olika valcentraler.
- De som arbetar i kommun, landsting, region, kommunförbund eller kommunalförbund tillhör KAP-KL, AKAP-KL, PA-KFS 09.
- Om du är privatanställd arbetare tillhör du Fora.
- Om du är privatanställd tjänsteman tillhör du Collectum.
- Om du är statligt anställd hör du till SPV.
Du kan få pengarna att växa
Du kan ha ditt sparande i en traditionell försäkring och då behöver du inte vara aktiv. Du får ett tryggt pensionssparande med garanti.
Om du vill kunna påverka hur pensionspengarna placeras kan du välja Fondförsäkring. Då förvaltas pensionskapitalet i fonder. En fond är en sparform och består av flera olika aktier ihopsatt av ett fondbolag. Du kan själv välja vilken inriktning fonden ska ha.
En aktie är en annan sparform. Det är en ägarandel i ett enskilt bolag. Denna investering kräver mer kunskap och intresse från din sida.
Bra med tjänstepension
Om du söker arbete så välj att arbeta hos arbetsgivare som ger dig tjänstepension. Om du blir anställd så glöm inte att fråga om du får tjänstepension hos arbetsgivaren.